sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Terveellistä safkaa, ymmärrettävästi

Wadap!

Jälleen kovin random-tekstin aloitus. Nyt on niin monta eri asiayhteysreittiä kohti tekstini pääpointtia, etten tiedä mistä aloittaa. Joten mielessäni valkkaan yhden. Kas näin. Eli nyt ensimmäistä kertaa kirjoitan jostakin muusta kuin freestylefutiksesta (hah, luulitko tosiaan? pari sanaa siitä tulee kuitenkin). Otsikkokin sen kertoo, nyt mennään terveelliselle linjalle, ruoan, tuon ihanan nälänviejän ihmeelliseen maailmaan.
    Ennen kuin alan tekstini, haluan muistuttaa jokaista lukijaa siitä, että kolmannes maailman väestöstä kärsii nälänhädästä. Länsimaisina kansalaisina olemme etuoikeututtuja ravintoon, ja muihinkin ihmiskunnan palveluihin. On meidän vastuumme pitää huolta siitä, että nälänhätä ei ainakaan kasva meidän hyvinvointimme tähden. Meidän hyvinvointimme on avain myös muiden hyvinvointiin.
    Kun tulin Prahasta freestylefutiksen MM-kisoista, olin kovin uupunut. Iloinen fantsusta reíssusta, mutta uupunut. Palasin normaaleihin arkirutiineihin ja jopa vanhaan kunnon kouluun. Arjenpaluussa huomasin yhden asian: Prahassa olessani en syönyt varmaan ainuttakaan kasvista. Noh, what's the big deal, kyllä viikon pärjää ilman paria kurkun palaa. Vai pärjääkö? Prahassa tuli syötyä luxus-ravintoloissa kuten Burger Kingissä ja KFC:ssä, ja se oli todellakin sen arvoista. Söin myös kaikenlaista pikaruokaa, mutta painoni ei noussut. Tämä varmaan sangen aktiivisen liikunnan johdosta. Mutta kun palasin kotiin, kyllä teki hyvää syödä se puoli lautasta kasviksia ja neljännes perunaa ja loput jotain vaikka esim. jauheliha kastiketta. Tarkoituksenani ei ole leimata pikaruokaa millään "älkää hyvät ihmiset luoja paratkoon syökö sitä kuolette vielä"-tyyliin, vaan suunnata huomiota ihan tavalliselle kotiruoalle, ja sen hyvyydelle ja terveydelle ja täydellisyydelle.
   Mutta tätähän on paukutettu ovista ja ikkunoista, mutta osaatko sanoa miksi esim. kasviksia tulisi syödä? Koska niissä on vitamiineja? Hyvä! Mitä ne vitamiinit tekee? Ööö nii no ne parantaa diipadaapa niitä näitä. Otetaanpas syyniin C-vitamiini. Osaatko sanoa mitä sitä saa ja mitä se tekee? Jos osaat, good for you. Mutta vaikka et osaisi, ei hätää. 

"C-vitamiinin eli askorbiinihappo on vesiliukoinen vitamiini. C-vitamiinilla on elimistössämme useita eri tehtäviä. Se edistää esimerkiksi kalsiumin ja raudan imeytymistä maidosta ja kasviksista. Se toimii myös antioksidanttina. Lisäksi se ehkäisee rasvahappojen ja A- ja E-vitamiinin hapettumista sekä on välttämätön kahden eri B-vitamiinin imeytymisessä. -- C-vitamiinia saa erityisesti esim. perunasta, iduista ja juureksista, sitrushedelmistä, tyrnimarjasta, kiivistä, paprikasta, persiljasta ja ruusunmarjasta.

Lainasin tuon erittäin loistavalta sivustolta. Kiitos vitamiinit.org ! Olen lukenut ja kirjoittanut terveystiedon ylioppilaskokeessa, joten tiedän vähän näistä jutuista jo entuudestaan. Mutta oli ihan hauska selata ja kerrata vähän vanhoja kunnon vitamiineja. Mutta vasta kun huomasin vitamiinien puutostiloja kehossani, tajusin kuinka tärkeitä ne OIKEASTI ovat. Miten pystyisin vakuuttamaan teidät, rakkaat lukijani? Yllä lainaamani tekstin pätkän pikkuyksityiskohdat ovat varmasti jo tähän mennessä pyyhkiytyneet aivojesi kovalevyiltä tipo tiehensä. Vitamiineja on 13 erilaista, ja jos niistä kerrotaan kuin yllä, voi olla ehkä vaikea vakuuttua niiden tärkeydestä.  
    Kun ensi kerran syöt, pliis, mieti mitä syöt. EI siinä mielessä, että onko se terveellistä vai ei. Syö vaikka pekonihampurilaiskebabpizza, ihan sama. Mieti mitä siitä saat, ja millainen olo sinulla on about kuuden tunnin päästä jos et syö muuta. Mieti myös mitä tapahtuu jos söisit saman annoksen vaikka joka päivä viikon ajan. Ja siis tosissaan ihan sama onko se pekonihampurilaiskebabpizza vai karppaajan supersalaatti. Alright, jos söisit pekonihampurilaiskebabpizzaa viikon ajan, tulisi varmaan aika huono olo.
 -Mutta samaten jos söisit pelkkää karppaajasalaattia
Salaisuus on siis ruoan monipuolisuudessa! On ihan hyvä pitää kuitenkin pari vakiota: syö salaattia sekä hedelmiä, ja syö ihan mitä vaan. Syö kalaa, syö lihaa, syö juurespataa, syö pekonihampurilaiskebabpizzaa, syö muroja, syö puuroa, juo vettä(!!!), syö leipää, syö pastaa. 
Usko pois, kun syöt suhteellisen tavallista ruokaa, pysyt kunnossa ja terveenä. Halutessasi, voit tutkia kehon toimintaasi, ja ottaa selvää mistä johtuu kehosi mahdollinen pikku-uupumus. Se voi johtua vaikkapa B9-vitamiinin puutteesta, jota onneksi kuitenkin saa runsaasti mm. aina yhtä ihanoista mustikoista. Myös hedelmät ovat hyvä B9-vitamiinin lähde. Tai tyttöjä saattaa kiinnostaa miten kummassa saisi pidettyä hiuksista ja kynsistä parempaa huolta. Sellainen vitamiini kuin B2 pitää huolen hiuksiesi ja kynsiesi terveydestä. Sitä saa yleensä ruoasta riittävästi, mutta jos on turhan usein bad hair-day niin kannattaa kokeilla syödä enemmän lehtivihanneksia ja maitotuotteita.On todella helppoa syödän hyvin ja terveellisesti, sekä hyvin terveellisesti.
   Hyökkäsimpä innolla vitamiineihin. Uskokaa pois ihmiset, ne ovat parasta staffia mitä pystytte kehoonne mättämään! Kumpa saisin tästä keskustelua käyntiin, olisi sikasiistiä keskustella ihmisten kanssa mitä kannattaa syödä ja miksi. On vielä niin paljon mistä voisin perustellen kertoa, mutta jätän sen toiseen kertaan. Muista pliis vain nämä:
  1. Syö kasviksia ja hedelmiä
  2. Syö monipuolisesti
  3. Juo vettä
 Jos haluat nähdä millainen on terveellisesti syövä urheilija, tule ensi perjantaina Olympia-stadionille katsomaan Suomi-Ranska jalkapallomaaottelu. Ensiksi saat nähdä 45 minuuttia ensiluokkaista ravintoa saavia urheilijoita, ja sitten muutaman freestyle-urheilijan, jotka myös syövät terveellisesti.   Eli jos tajusit pointin, PeGe & Tube esiintyvät perjantaina Suomi-Ranska maaottelun puoliajalla. Yleisöä viihdyttää myös Suomen taitavin BMX-pyöräilijä, Saku Kaarnanen! 
Tsekkaa Bmx Promotion!

Eiköhän se tältä erää, ensi kerralla palaan toivottavasti huikealla tarinalla joka kertoo siitä kuinka ehkä kohtaan Litmasen ja kumppanit!
Se selviää! Adjö!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti